zondag 26 april 2009

Etappe 3 Ballycastle en omgeving

Wednesday 19/08/2009

Tijdens de voorbereiding hadden wij al redelijk vroeg in de gaten dat N. Ierland een extra dag zou vergen. Daarbij staan dan enkel nog maar de hoofdattracties op het programma; er is nog zoveel meer...
Een beetje om die reden werd Ballycastle uitgekozen als “basis” om van daaruit de bezoeken te doen.
Op het bijgevoegde plannetje kun je goed volgen:
1) De B&B in Ballycastle.
Onze "basis" bij Genevieve

2) Carrick-A-Rede Rope Bridge
Deze touwbrug verbindt het vasteland met het kleine eilandje Carrick Island, overspant 20 meter en hangt 30 meter boven de rotsen. Alhoewel oorspronkelijk gebruikt voor het vissen op zalm is de brug nu een toeristenattractie met ca. 140.000 bezoekers per jaar. Begin november wordt de brug weggehaald en, afhankelijk van de weersomstandigheden, rond maart weer opgehangen. Je hebt er een panoramisch zich op Rathlin Island en de kust van Schotland.
Op deze site heb je wat mooie foto’s.


3) Giant’s Causeway

Na het parkeren - er is een grote parking voorzien - is er nog een kleine wandeling nodig om tot bij de Giants Causeway te geraken.
De Legende gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten.
De aannemelijke verklaring is echter dat de Giant's Causeway een rotsformatie is die bestaat uit zo'n 40.000 basalt-zuilen die zouden ontstaan zijn bij een vulkaanuitbarsting zo'n 60 miljoen jaar geleden. Deze formatie staat op de werelderfgoedlijst sinds 1986 en is nu de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland. Het ziet er dan ook spectaculair uit.
Ga naar deze site.


4) Old Bushmills Distillery.
Ikzelf ben wel geen whiskey liefhebber; geef me maar een lekker rood wijntje. Toch lijkt het me de moeite om deze Bushmills Distillery te bezoeken.
De Bushmills is een bekende Ierse whiskey-stokerij en is waarschijnlijk de oudste distilleerderij met licentie ter wereld. De eerste vermelding van het Aqua Vitae (levenswater) dateert van 1276.
Er worden zowel single malt als blended whiskeys gemaakt onder de merknaam Bushmills. De Bushmills whiskey vormt ook de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook voedingswaren en andere gebruiksartikelen. De stokerij is een toeristenattractie met ongeveer 110.000 bezoekers per jaar.
Hier de site
Wel je geboortedatum invullen, anders geraak je er niet in… En zorg dat je minimum 18 bent !


5) Dunluce Castle
De ruïne van het kasteel is prachtig gelegen op de rand van de rotskust. Dit kasteel was ooit de thuisbasis van de McDonnell familie die dit gebied beheersten. De positie is spectaculair: bovenop de klippen waar de woeste zee continue tegen de rotsen beukt. Deze positie was ook de reden voor de ondergang van dit kasteel, want in 1639 verdween een deel van het kasteel in de zee gedurende een storm (naar het schijnt samen met 7 bedienden, de koks en het diner).
Kort daarop verliet de familie het kasteel en verhuisde landinwaarts. Deze ruine is nu een toeristische attractie.
Klik hier maar.


6) White Rocks bij Portrush

2 kilometer van Dunluce Castle ligt een strand met de klippen White Rocks. Deze bestaan uit limestone (kalksteen) en gaan van Curran Island (Portrush) tot nabij Dunluce Castle. De naam White Rocks komt uiteraard van de witte kleur van de kalkstenen langs de rand van het strand. Dit zacht gesteente werd door de zee uitgesleten en vormt nu een labyrint van grotten. Sommigen hebben van die leuke namen, zoals: Shelagh’s Head, the Wishing Arch, Elephant Rock, the Lion’s Paw,…

7) Armoy Round Tower
Ronde torens zijn hoofdzakelijk in Ierland te vinden.
Deze toren is ruwweg zo’n 1000 jaar oud en heeft een smalle verhoogde ingang die je kan bereiken door op een uitstekende steen te stappen. Eenmaal binnen in de toren lijkt het alsof je op de bodem van een waterput staat. Vroeger was de ingang veel hoger, maar door de aarde van het omliggende kerkhof is het grondniveau aanzienlijk verhoogd. De toren staat nabij een recent gebouwde kerk.
Wegenwerken hebben een 1000 jaar oude ondergrondse gang blootgelegd en er is bewijs dat er een ander gebouw stond op de plaats waar nu de kerk staat.
Hier wat foto’s

Ook nu zullen we weer keuzes moeten maken. Voor ons is de touwbrug (2), de Giant’s Causeway (3) en de Bushmills whiskeystokerij (4) het belangrijkste, en waarschijnlijk zal hiermee de dag al goed worden gevuld. Dunluce Castle (5) kunnen we eventueel vanop afstand bekijken zonder daadwerkelijk naar binnen te gaan en de White Rocks (6) vergt ook niet overdreven veel tijd. Armoy Round Tower (7) kan eventueel worden bezocht als we morgen vertrekken. Een heel groot voordeel echter: alle te bezoeken plaatsen liggen heel dicht bij elkaar. Van de B&B in Ballycastle tot het verste punt White Rocks zo’n 18,4 mijl of een kleine 30 km. Het wordt dus geenszins “kilometervreten” vandaag.
De meeste bezoeken zijn evenwel buiten, dus het weer zal hier een grote rol spelen. En het klimaat in N. Ierland kan wel eens wisselvallig zijn…

Voor de superfans: de uitgewerkte route met Googlemaps
Let wel: meestal is er geen adres voor een of andere locatie. Geen nood echter, je kunt alles opzoeken (met de nadruk op ZOEKEN) via Google Earth. Dan neem je de coördinaten van de plaats (lente- en breedtegraden) en rekent die om in GPS-data. Hiermee kan Googlemaps dan overweg, maar ook onze TomTom.
Bijvoorbeeld: Carrick-A-Rede Rope Bridge ligt op de positie 55.237428, -6.350919.
Dat is gewoon 55° 14' 14,74" noorderbreedte en 6°21'3.31" westerlengte.


To be continued...

zaterdag 18 april 2009

Etappe 2 Carlingford naar Ballycastle

Tuesday August 18th 2009

Vandaag verlaten we Ierland en gaan we naar Noord Ierland, volledig bovenaan waar de kust van Schotland het dichtsbij ligt – zo’n 20 km. Nothern Ireland (wordt ook Ulster genoemd – dat wist ik niet) heeft een berucht verleden. Het IRA – Irish Republican Army – is ontstaan als gewapend verzet tegen de Britse overheersing. Hierbij werden vooral bomaanslagen gepleegd met de bedoeling openbare gebouwen te vernietigen, maar dikwijls vielen hierbij onschuldige slachtoffers. Op 28 juli 2005 heeft de IRA zijn leden opgedragen een definitief einde te maken aan de gewapende strijd. Sindsdien is het er relatief rustig.
Een interessante film die zo ergens wel een reden geeft voor het onstaan van gewapend verzet in Ierland is tevens de winnaar van de Gouden Palm in Cannes: The Wind That Shakes The Barley. Deze film heb ik verleden jaar gezien in het kader van “de andere film” en ze is me zeer goed bijgebleven.
Hier een bespreking: http://www.digg.be/movie.php?id=1150
Een ander verhaal is het nummer “Sunday Bloody Sunday” van de Ierse groep U2. Dit gaat over 14 ongewapende jongens en mannen die werden neergeschoten door Britse paratroopers na een vreedzame demonstratie voor de mensenrechten in de stad Londonderry.
Belfast Child” van de Simple Minds schetst een donker portret van de problemen in Noord-Ierland. De videoclip werd op de meest treurige plekken in Belfast opgenomen, zodat er een grimmig beeld ontstond van de stad. Ook heeft Belfast een moeilijke periode achter de rug vanwege de spanningen tussen de katholieken en protestanten, maar is nu aan een opmars bezig.
De aanslag in Antrim onlangs, waarbij twee soldaten werden gedood, werd opgeëist door de Real IRA, een afsplitsing van de IRA, maar werd door zowel katholieke als protestantse Ieren scherp veroordeeld. Het resulteerde zelfs in een gezamelijke protestmars wat voor mij een mijlpaal is op de weg naar permanente vrede in het land.

Etappe 02-1: Carlingford to Lough Neagh. (96.3 km)
Lough Neagh is het op twee na grootste meer van Europa en het grootste meer van de Britse Eilanden. Het is beroemd vanwege de vele vogels die er voorkomen. Het meer zou heel indrukwekkend zijn, en je kan de overkant absoluut niet zien. Een klein beetje info: lough is een oud Iers woord voor lake – een meer. Dit kan echter ook een sea lough zijn, en daarmee wordt dan een baai of fjord bedoeld.
We vertrekken vanuit Carlingford en rijden verder noordwaarts richting Newry. Na Cornamucklagh (probeer dit maar eens goed uit te spreken) passeren we de grens met Noord Ierland en bevinden we ons in het Verenigd Koninkrijk. In de Ierse republiek kunnen we gewoon met de Euro betalen, maar nu wordt dit de GBP – zeg maar de Britse pond…
We passeren op enkele kilometer langs Belfast die we evenwel niet bezoeken, alhoewel ikzelf het een interessante stad vind. Bijvoorbeeld de bekende muurschilderingen aan de Shankill en Falls road die herinneren aan het conflict tussen de protestanten en de katholieken. Spijtig…
Hier wat sfeervolle foto’s http://hawketravelpics.blogspot.com/2007/10/northernireland.html
We laten Belfast dan maar voor wat het is en rijden door Newry en Banbridge tot in Dromore. Daar gaan we links richting Moira om vervolgens door te rijden naar Antrim. Daar houden we halt aan de Lough Neagh voor een rustpause, middagmaal en een kort bezoek.
Meer info over Lough Neagh vindt je hier: http://www.discoverloughneagh.com/

Lough Neagh
--------------------------------
Etappe 02-2: Lough Neagh to Glenariff Forrest Park. (43,5 km)
We vertrekken terug noordwaarts richting het stadje Ballymena en zo’n kleine 45 km verder langs de A43 vinden we de de Glenariff Forrest Park, één van de 9 Glens van Nothern Ireland – de bekende Glens of Antrim – en volgens velen ook de mooiste. Dit is het hoofdbezoek van de dag. Ter info: een `Glen` is in Schotland en Ierland de naam van een vallei die is uitgesleten door een rivier en stamt af van het Iers/Schots-Gaelische woord glean.
In het Glenariff Forest Park zijn wandelpaden uitgezet door de vallei, waarbij verschillende mooie watervallen worden gepasseerd. Volgens de info moeten we voor een gemiddeld bezoek ongeveer 3 to 4 uur uittrekken. Dit zal dus ons grootste bezoek worden voor vandaag. Hier wat meer over deze Glen: http://www.discovernorthernireland.com/Glenariff-Forest-Park-Glenariffe-Ballymena-P2825


Glenariff Forrest Park
--------------------------

Etappe 03-3 Glenariff Forrest Park to Ballycastle. (32.7 km)
Onze volgende stek bevindt zich in Ballycastle (Iers: Baile an Chaistil) vlak bij de zee met zicht op Rathlin Island, Fair Head en Mull of Kintyre (= Schots = dichtste punt van Schotland).
Maar voor we aankomen in onze B&B kunnen we eerst nog een bezoekje brengen aan de ruine van Bonamargy Friary, een franciscanen­klooster dat omstreeks 1500 gesticht werd door Rory MacQuillan.

Bonamargy Friary
-----------------------

De 17de-eeuwse grafkelder is de laatste rustplaats van de O'Donnells, graven van Antrim. Veel stelt het niet voor, maar we passeren er toch en misschien is het wel een bezoekje waard. Het klooster ligt aan de A2 ongeveer 1 km vóór Ballycastle. Het is dus geenszins omrijden. Hier wat tekst en fotos:
http://irishantiquities.bravehost.com/antrim/bonamargy/bonamargy.html

Tenslotte komen we aan in de B&B Ardaghmore bij mevr. Genevieve McLernon, waar we een kamer hebben voor 2 nachten.
Hier wat info over de B&B: http://www.ardaghmore.com/

Voor de échte fans hier de link naar ETAPPE 2 (Googlemaps) met de uitgestippelde route:
A = Carlingford
B = Lough Neagh
C = Glenariff Forrest Park
D = Ballycastle

To be continued...

maandag 13 april 2009

Etappe 1 Dublin naar Carlingford

Monday 17/08/2009

Vandaag beginnen we aan de eerste etappe van de rondreis, alhoewel we de auto nog niet hebben gereserveerd. Dit doen we binnenkort wel. Er zijn enkele autoverhuurbedrijven bij de luchthaven van Dublin en het lijkt me logisch om daar de auto op te pikken en er te starten. Op die manier vermijden we de stad en zijn we onmiddellijk op het platteland. Want er is natuurlijk een volledig nieuwe faktor waarmee we moeten rekening houden, en waar we allebei geen ervaring mee hebben: in Ierland rijdt men LINKS…
Volgens mensen die dit reeds hebben gedaan is dit geen enkel probleem en is de aanpassing hiervoor bijzonder gemakkelijk, temeer omdat het stuur óók aan de andere kant staat. Enkel opletten tijdens het inslaan : links inslaan is een korte bocht, rechts een lange bocht. Ook rotondes moet men in omgekeerde richting afrijden. Het wordt aanpassen !

Etappe 01-1: Dublin Airport to Malahide Castle
Als eerste kennismaking is deze eerste rit niet zo echt ver: een kleine 10 km wat we volgens Google in een kwartier zouden moeten rijden.
Malahide Castle dat bijna 800 jaar toebehoorde aan de adellijke familie Talbot ligt in het zeestadje Malahide en de oudste delen dateren uit de 12de eeuw.
Malahide Castle
----------------------------
In de Great Hall van het kasteel krijg je via portretten een overzicht van de vele generaties die in het kasteel geleefd hebben. Malahide Castle is nu een populaire toeristische bestemming en je kunt er deelnemen aan een begeleide rondleiding in het Engels of in het Nederlands. Volgens de overlevering huizen er 5 spoken in Malahide Castle.
Meer vindt je hier.

Etappe 01-2: Malahide Castle to Newgrange
We rijden verder in noordelijke richting en zo’n 50 km verder ligt Newgrange, een grafheuvel zoals Ierland (ook Engeland & Schotland) er een aantal heeft.
De grafheuvel in Newgrange
-----------------------------------------
Newgrange is een door mensen gemaakte heuvel bestaande uit steen en aarde, een graftombe voor mensen die een hooggeplaatste positie binnen hun samenleving innamen. Deze heuvel wordt ingesloten door een cirkel van 97 grote stenen, en een hoge, naar binnen leunende muur van witte kwarts en graniet. Tijdens de opgraving zijn de gecremeerde resten van 5 individuen gevonden in de grafkamer.
Op deze site lees je er wat van.
We moeten wel rijden naar het Visitor Centre, waar we met een busje tot bij de site worden gebracht.

Etappe 01-3: Newgrange naar Clogherhead
De bezoeken hebben we gehad, voor de rest is er nog enkel de rit naar onze eerste Bed & Breakfast – kortweg B&B. Het was de bedoeling om eerst in Clogherhead accommodatie te vinden, maar dat bleek bijzonder moeilijk. Er zijn er wel een paar, maar voor het reserveren moet je ofwel bellen, ofwel schrijven (met een brief !). Zoiets lijkt me nu – in 2009 – wel redelijk ouderwets.

Clogherhead
-------------------------

Nietemin rijden we ernaartoe, want je zou er een schitterend zicht hebben op de Ierse Zee. Clogherhead ligt ongeveer 20 km van Newgrange.

Etappe 01-4: Clogherhead naar Carlingford.
Carlingford
--------------------------

We rijden verder in noordelijke richting en passeren langs de industriestad Dundalk, waar de Ierse groep The Corrs vandaan komen. Dundalk is tevens de hoofdstad van de provincie Leinster.We buigen af naar het oosten en komen dan terecht in het graafschap Louth (in het Iers; Lú) en iets verder in de middeleeuwse stad Carlingford. We zijn zo’n 53 km verwijderd van Clogherhead.
De historische plaats Carlingford is gelegen aan de voet van de groene Slieve Foy Mountain, aan de oever van Carlingford Lough. Carlingford Lough is een soort Fjord met aan weerszijden hoge bergen. Het vormt bovendien de grens tussen N-Ierland en de Ierse republiek.
Een B&B hebben we gevonden net vóór de stad: Mourneview B & B.
We blijven er 1 nacht.

Het totaal voor etappe 01 is zowat 132 km en er zijn 3 tussenstops. Dit lijkt me goed haalbaar.
Met deze link kun je de volledige Etappe01 zien in Google.
A: Dublin Airport, B: Malahide Castle, C: Newgrange, D: Clogherhead, E: Carlingford.
To be continued...

zondag 12 april 2009

Dag 1 en 2: Dublin - continued

Het hotel in Dublin is er – zij het na een redelijk zware bevalling - het aanbod is natuurlijk enorm groot. Er wordt niet alleen met de prijs rekening gehouden, maar ook de ligging en de kwaliteit zijn belangrijk. Nu ja, na veel voor en tegen, bekijken, herbekijken, enz... is de knoop doorgehakt; de keuze is gevallen op:
Days Inn Talbot Street
Adres:
95-98 Talbot Street, Dublin 1
Met deze info kun je makkelijk de ligging bekijken in Googlemaps, zie deze link:
Ligging Days Inn
De kwaliteit kontroleren we met Tripadvisor, en hier kun je er wel al wat over lezen. De reacties zien meestal uitstekend
We blijven er 2 nachten.

Het hotel zelf vind je terug op de site: http://www.daysinntalbot.com/

To be continued.

zondag 5 april 2009

Dag 1 en 2: Dublin

Saterday 15/08/2009
Sunday 16/08/2009

Indien er geen wijzigingen in het vluchtschema zijn, dan vertrekken we hier in Zaventem om 10.10u, waarbij we in Dublin landen om 10.50u – plaatselijke tijd weliswaar. Na de formaliteiten, bagage ophalen en naar ons eerste hotel gaan zouden we kunnen stellen dat we om 13 of 14u vrij zijn voor een eerste kennismaking met Dublin.
De tijd die we dan hebben is natuurlijk onvoldoende voor een groot bezoek, dus zal het misschien wel een wandeling worden in de stad. En dat hangt dan weer af van de plaats waar het hotel is gelegen – een hotel die we momenteel nog niet hebben. De volgende dag – zondag de 16e – hebben we een volledige dag voor ons. Maar zoals gewoonlijk zullen we weer eens keuzes moeten maken…
Ik heb eens een kleine lijst gemaakt van enkele bezienswaardigheden in Dublin die ons het meest aanspreken:

National Museum of Ireland (1)
Klik op deze link voor de website.
Dit is Ierlands belangrijkste museum. Hier vind je onder meer één van de grootste verzamelingen van gouden voorwerpen uit de Bronstijd. Het museum herbergt verder vroeg christelijke voorwerpen zoals kruisen, kelken, schrijnen en de klok van Saint Patrick. Er is ook aandacht voor de Vikingen en de Ierse Middeleeuwen. Het museum heeft nog drie andere vestigingen, waarvan twee in Dublin. Het museum in Merrion Street vestigt de aandacht vooral op het vroegere dierenleven, in de afdeling in Collin Barracks kan je kleding, zilverwerk en meubelen bewonderen.

Grafton Street (2)
Dit vind je op deze link
Grafton Street is de belangrijkste winkelstraat van Dublin, volledig verkeersvrij en is het winkelparadijs bij uitstek als je chic wilt gaan shoppen. De grote winkelcentra van Brown Thomas zijn in Dublin wat Harrods is in Londen, een instituut waar je alle dure internationale merken terugvindt. Op wandelafstand ligt een mooi Georgian gebouw, het Powerscourt Townhouse, dat tegenwoordig ook een nieuwe bestemming als trendy shoppingcenter heeft gekregen. Iets verder geeft Grafton Street uit op Stephen’s Green, een aangenaam park met graspleinen, meren en wandelpaden omzoomd met standbeelden. Deze groene long is een gezellige rustige plek in het centrum van de stad. Rondom staan Georgian huizen, luxehotels en een groot shoppingcenter, volledig opgetrokken in glas en metaal.

Temple Bar (3)
Wat extra info over het Temple Bar District vind je op deze link.
Temple Bar is de uitgaansbuurt van Dublin, misschien voor ons de plaats om ’s avonds te gaan eten. Je vindt hier verschillende pubs en nachtclubs naast elkaar. Voor cultuurliefhebbers is er het Irish Film Centre, dat tevens een gezellig café/restaurant bevat. Er is ook het Temple Bar Music Centre.
Nuttige info: in de week sluiten de pubs om 23.30 en in het weekend om 01.30.

Guinness Store House (4)
Voor deze attractie moet je hier zijn.
Ook is er op deze site wat te vinden.
In 1759 stichtte Arthur Guinness een brouwerij die nu het bekendste stoutbier ter wereld produceert: Guinness. De brouwerij zelf is niet toegankelijk voor het publiek, maar het zes verdiepingen tellende Guinness Storehouse wel. Je leert er alles over de historie en de ontwikkeling van het bier, hoe het gemaakt wordt, welke methoden vroeger werden toegepast en met welke middelen. Alle ontwerpen voor flesjes en blikjes staan er tentoongesteld en verder zet u een overzicht van advertenties voor Guinness door de jaren heen.
Na een tocht door het museum kan je in de ovale Gravity Bar op de bovenste verdieping een Guinness drinken.

Dublin Castle (5)
Hier de officiële website.
Dublin Castle – meer een paleis – is gelegen op de top van Cork Hill, midden in de stad en is het centrum van de Ierse regering. Het meest opvallende element van het Normandische kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd, is de Record Tower. Er worden in bepaalde delen van het gebouw rondleidingen gegeven.

Op de onderstaande kaartjes vind je de beschreven zaken terug, en alles bevindt zich redelijk dicht bij elkaar in het historische centrum van de stad. Enkel de Guinness Store is wat verder. Misschien voor de eerste dag enkel Grafton Street en ’s avonds de Temple Bar. Voor de dag erop zien we dan wel. Op het einde van de rondreis plannen we nog een dag in Dublin vóór we terug naar Belgie gaan. Dan kunnen we eventueel kijken wat nog overblijft om te bezoeken.

De kaartjes zelf zijn niet zo duidelijk, maar voor de "die hard" fans is er deze link - hier kun je het gedeelte van Dublin via GoogleMaps openen. Klik dan maar op zo'n blauw dingetje om te zien wat het is.





To be continued...