donderdag 21 mei 2009

Etappe 7: Connemara – The Burren


Sunday 23/08/2009

Éirinn go Brách (Ireland forever)

Ierland staat bekend als het groene eiland, maar The Burren (van het Keltische Boirrean: rotsig land) lijkt van een afstand vooral grijs. Dat komt door het kalkgesteente, dat in de avond een paarsige tint aan kan nemen.

Het landschap van The Burren
------------------------------------------

Toch is het absoluut niet troosteloos: overal tussen de kalkrotsen groeien prachtige bloemen waaronder orchideeën. Blijkens de vele prehistorische graven was The Burren al vroeg in trek als woongebied. Opmerkelijk zijn ook de oude kerken en abdijen, opgetrokken uit de grijs-paarse stenen uit het gebied.

1) Letterfrack– Clifden
De eerste stop is slechts 15 km verder, in Clifden, een klein dorp aan de Atlantische Oceaan met 1400 inwoners. In de zomer wemelt het hier echter van de toeristen, wat het voor ons minder aantrekkelijk maakt.
Toch gaan we er naartoe, want het schijnt de moeite te zijn om de Sky Road af te rijden. Deze korte tocht van 11 km begint in het dorpje Clifden en gaat een heel eind richting de kust. Het zou een prachtige omgeving zijn en je kijkt er uit over de eilanden en schiereilanden in de Atlantische Oceaan.
Startplaats van de Sky Road: 53.489194, -10.023458
http://www.clifdenchamber.ie/

Clifden
--------------

2) Clifden – Coral Strand
We rijden verder langs de kustlijn van de twee schiereilanden en 90km verder komen we aan in Carraroe. Iets verder daar Coral Strand, een uniek strand dat voornamelijk bestaat uit kleine stukjes koraal.
Coral Strand ligt op: 53.245736, -9.625714. Deze coördinaten in Googlemaps invoeren en je weet precies waar het ligt.
http://carraroe.galway-ireland.ie/


Coral Strand
-------------------

3) Coral Strand – Poulnabrone Dolmen
Een flinke rit van 100 km; we volgen opnieuw de kustlijn langs verschillende kleine dorpjes. We nemen de ring rond Galway (de hoofdstad van de county (graafschap) Galway en volgen verder de kustlijn van de county Clare. We bevinden ons nu in de Burren, een troosteloos maar vruchtbaar maanlandschap zoals hierboven reeds vermeld. De volgende stop in de Poulnabrone Dolmen.
Poll na mBrón in het Iers betekent "hole of sorrows". Het is een open grafkelder waarin rond de dertig lichamen werden ontdekt. Het is vooral bekend wegens de vlotte toegankelijkheid langs de weg. Bovendien is het een typisch voorbeeld van een echte dolmen of hunnebed.
Deze Dolmen vind je op: 53.066144, -9.148478
http://www.burrenforts.ie/mainj/dolmen.htm

Poulnabrone Dolmen
-------------------------------


4) Poulnabrone Dolmen – O’Brien’s Tower en Cliffs of Moher
De rit gaat verder langs het landschap van de Burren en zo’n 32 km verder komen we aan bij O’Brien’s Tower en een kilometer verder de Cliffs of Moher – in het Iers zeg je maar “Aillte an Mhothair”. Deze klippen behoren tot de de hoogste klipkusten in Europa; ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor. Het hoogste punt ligt op 230 m. O'Brien’s Tower is een ronde stenen uitkijktoren, in 1835 gebouwd door Cornelius O'Brien. Hij deed dat omdat toen reeds vele toeristen de klippen bezochten.
O’Brien’s Tower vindt je op: 52.980333, -9.422375
De Klippen van Moher: 52.9714578, -9.4247540


The Cliffs Of Moher
-----------------------------

5) Cliffs of Moher – Emohruo B&B
Na de klippen trekken we naar Emohruo, onze volgende B&B bij John en Margaret Carey. Daarvoor moeten we 3 km terugkeren. De naam Emohruo klinkt heel vreemd, zelfs in het Iers, maar het zegt zoveel meer als je het achterstevoren gaat lezen…
De website is: http://www.doolinholidays.com/ en de exacte locatie is 52.992411, -9.402325


De superfans hebben hier weer de volledige rit uitgewerkt in Google Maps:

Deze ingewikkelde route bevat heel veel coördinaten welke ik heb opgezocht met Google Earth. Dit komt omdat ik een welbepaald traject wil volgen De belangrijkste letters op de map zijn als volgt:

A: Letterfrack, start van de rit
B: Clifden halte 1
C, D, E, F, G, H: knooppunten op de weg
I: Coral Strand halte 2
J, K: knooppunten op de weg
L: Poulnabrone Dolmen halte 3
M: Emohruo B&B

N: O’Brien’s Tower halte 4
O: Cliffs of Moher halte 5

To be continued…

zaterdag 16 mei 2009

Etappe 6: Connemara en omgeving

Saterday 22/08/2009

Níor bhris focal maith fiacal riamh
“A good word never broke a tooth”

De rit van vandaag is meer een bezoek aan, in en rond de streek waar we verblijven: The Connemara Loop. Toeristisch uitgebaat, maar niet zo bekend als de Ring of Kerry; gelukkig maar…
De totale lengte van de loop is een kleine 100 km en daar hebben we de hele dag tijd voor.

De website vinden we hier
Ik heb zelf de loop uitgestippeld aan de hand van een pdf-map en wat opzoekwerk. Het resultaat mag er wel zijn:
We beginnen uiteraard in Letterfrack (Leitir Fraic), het dorpje waar we verblijven. Letterfrack werd gesticht door de Quakers en is een klein plaatsje aan de rand van de Connemara. Hier wat info over Letterfrack
1. De Derryinver Stone Row. Een archeologische site met een stenenrij van 6 rechtopstaande monolieten.
2. De stranden van Ardnagreevagh
3. De ruine van Rinvyle Castle
4. Rusheenduff
5. Tully Cross
6. Rinvyle
7. Spectaculaire verlaten stranden in Lettergesh

Verlaten strand in Lettergesh
-------------------------------------------------

8. Killary is Ierlands enige fjord en is 16 km lang.
9. Leenane, aan de top van de Killary fjord en had een eeuw geleden een bloeiende wolindustrie. Tegenwoordig is het niets meer dan een klein dorp. Je hebt er wel een kijk op het fjord.
10. Maam en Maam Cross, twee kleine nederzettingen. Klik hier en hier.
11. Recess, een voornamelijk gebied van “bogland”, veenmoeras. In gedroogde vorm verkrijgt men turf. Hier wat over Recess en hier ook.

Zicht op het Killary fjord
---------------------------------

12.Inagh Valley, een natuurgebied aan de rand van de Inagh Lough.
13. Kylemore, met zijn bekende Kylemore Abbey. Deze abdij werd in 1920 aangekocht door vluchtende Belgische kloosterzusters.

Hiermee zijn we rond en terug in Letterfrack.
Alle stopplaatsen en bezienswaardigheden zijn met de letters A tot en met P aangeduid op een kaart van Googlemaps. Uiteraard heb ik alles in detail op mijn roadbook, maar voor de fans is er hier de volledige rondrit.

Morgen vertrekken we naar The Burren.

To be continued…

zaterdag 9 mei 2009

Etappe 5: Donegal Town to Connemara

Friday 21/08/2009

Tír gan teanga, tír gan anam
“een land zonder taal is een land zonder ziel”

Vandaag een rit van ca. 260 km en één hoofdbezoek: het natuurpark van Lough Key in het graafschap (county) Roscommon. Het meer Lough Key waarin diverse eilandjes liggen, is een van de Roscommon-meren en een prachtig natuurgebied. Het nabij gelegen bos is een opvallend kenmerk van dit gebied rijk aan natuurlijke attracties. Als het weer meezit kunnen we daar eens een goede wandeling maken.



We vertrekken vanuit Donegal Town en een kleine 40 km verder passeren langs het ganggraf van Creevykeel. Een beknopte uitleg wat een gangraf nu eigenlijk is vind je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ganggraf
Dit ganggraf of portaalgraf (court tomb) van Creevykeel is een lange trapeziumvormige “cairn” (steenhoop) en heeft een grafkelder met twee compartimenten. De “lintel stone” (draagsteen boven een raam of doorgang) werd tijdens het onderzoek opgegraven en opnieuw aangebracht boven de ingang. Dit ganggraf meet 55m lang en 25m breed aan de ingang, toch een redelijk groot monument en waarschijnlijk een bezoek waard. Het ligt 100m van de N15 en is dus niet omrijden. Voor de écht geïnteresseerden hier nog wat meer: http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=57



De "Court Tomb" van Creevykeel.
Een foto genomen met een visooglens. Niet
zo mooi, maar je hebt een overzicht.
--------------------------------------------------------
Rondom het stadje Sligo liggen er nog enkele, waaronder de grote grafplaats van Carrowmore, met zo’n 60 reeds ontdekte graven en hunnebedden. Men vermoedt dat er nog zullen ontdekt worden. Op de locatie 54.251742, -8.516833 (googlemaps) vind je ze terug…
Vanaf Sligo moeten we enkel nog de N4 blijven volgen en rijden we langs Lough Arrow, dat zeer interessant is voor vissers en watersport. Een eindje verder komen we dan aan Lough Key, waar we eerst een “scenic view” bezoeken. 7 km verder vinden we dan het Visitor Centre.




Castle Island in Lough Key
------------------------------------


Interessant in het Visitor Centre” is de “Lough Key Experience” waar we Ierland’s eerste Tree Canopy Walk kunnen bezoeken. Dit wandelpad van zo'n 300 m is gemaakt van hout en staal en loopt langzaam op naar een hoogte van 9 m waarbij je een geweldig uitzicht over het omringende landschap hebt. Het complex bevat ook een “speelruimte” en “avonturenhuis” voor volwassenen en kinderen genaamd de Boda Borg. Je kunt er ook de sprookjesbrug en de wensstoel bezoeken. Volgens een insider-tip is het een aanrader om de toren op de heuvel te beklimmen, het uitzicht zou grandioos zijn.



Het Nationale Park Connemara
--------------------------------------------------


Nadien is het nog een 150 km rijden naar onze volgende slaapplaats: de Mountain side B&B bij Michael & Christina Aspell in het dorpje Letterfrack. Hier wonen ze: Mountain Side B&B.
We zijn hier bij het nationale park van de Connemara. Dit gebied is vooral bekend wegens het gure klimaat, véél regen en véél mist. We blijven er twee nachten.

Hier is de link met de rit:

http://maps.google.be/maps?f=d&source=s_d&saddr=Ballyshannon+Rd%2FR256&daddr=54.439176,+-8.430733+to:Onbekende+weg+to:Onbekende+weg+to:53.555823,-9.942842&geocode=FQfOQQMdJyyE_w%3BFQitPgMdc1t__w%3BFfTzNwMdRt6B_w%3BFcu0NwMd30-C_w%3B&hl=nl&mra=dme&mrcr=3&mrsp=4&sz=16&sll=53.556511,-9.942026&sspn=0.007316,0.022659&ie=UTF8&ll=53.559481,-9.869843&spn=0.117056,0.362549&z=12

To be continued...

zaterdag 2 mei 2009

Etappe 4: Ballycastle to Donegal Town

Thursday 20/08/2009

Vandaag een rit van ongeveer 230 km. Op zich niet zo erg veel, ware het niet dat Ierland niet zo erg vlotte wegen heeft. De hoofd- en secundaire wegen zijn natuurlijk okee, maar voor sommige bezoeken moet je echt langs hele kleine en smalle straatjes/steegjes/landweggetjes van ongeveer anderhalve auto breed mét lage muurtjes langs beide zijden. Als je dan een tegenligger hebt is het zoeken naar een uitwijkplaats om te kunnen passeren.


Anderhalve auto breed.
Hopelijk géén tegenliggers...

--------------------------------------

Hier zal je ook wel geen grote snelheden bereiken
-------------------------------------------------------------

De eerste rit voert ons naar Beaghmore in de county Tyrone, we zitten dus nog altijd in Noord Ierland. We rijden door het stadje Armoy en we kunnen daar ons eerste bezoek doen: de Armoy Round Tower. Deze toren vinden we in een zijstraat van de hoofdweg, het is dus net echt omrijden. Alhoewel deze locatie voor gisteren gepland stond lijkt het me beter om dit vandaag te doen.
Info vind je hier.
Zowat 80 km verder vinden we dan de bekende Beaghmore Stone Circles. Ontdekt in 1930 maar pas in 1945 is er serieus onderzoek gebeurd.

Eén van de 7 steencirkels van Beaghmore
------------------------------------------------

Zeven grote cirkels van rechtopstaande stenen en 10 rijen van rechtopstaande stenen, zeer waarschijnlijk daterend uit de bronstijd, zo’n 3500 tot 4000 jaar geleden. Een verklaring of uitleg over de functie wordt niet echt gegeven. Het kan iets te maken hebben met de verering van de zon, maan en sterren. In de buurt staan een dozijn “cairns”, torens van gestapelde stenen die een of andere markering zijn. Lees het maar op deze website
De opstelling van de volledige vindplaats vind je hier
Op deze locatie zijn we er vlakbij: 54°41'57.29"N 6°56'7.17"W, het vette gedeelte copieren en in het zoekvenster van Googlemaps plaatsen.


Een typische "cairn"
-------------------------

We rijden door richting Londonderry (dat is voor de Engelsen; voor de Ieren is het gewoon Derry); de stad zelf bezoeken we niet. We rijden er wel dwars doorheen, je zou het een flitsbezoek kunnen noemen. Een eindje over Londonderry stopt de grens met N. Ierland en rijden we terug Ierland binnen. Dan nog zo’n zestal kilometer en we zijn op onze volgende bestemming, een “must see” in Ierland: Grianan of Aileach Fort (in het Gaelic zeg je maar gewoon Grianán Ailigh).
Dit stenen fort is een overblijfsel uit de Keltische tijd, heeft een diameter van 25m en 4 meter dikke muren. Het is strategisch gebouwd op een heuveltop en zou een prachtig zicht geven op de omgeving. Het werd wel gerestaureerd. Naar mijn smaak is het een lelijk, groot en bombastisch ding. Toch – als je reisverslagen leest – is iedereen tevreden het bezocht te hebben. We zullen zien.
Het fort ligt in de buurt van de locatie 55°1' 33.54"N 7° 25' 54.09"W en op deze website vind je wat info.

Grianan of Aileach Fort
------------------------------

De derde rit van die dag gaat naar ons volgend verblijf: Island View House B&B en dat is nog zo’n goede 70 km tuffen. Voor het juiste adres moet je naar Tullaghcullion, Ballyshannon Road, Donegal Town Co Donegal… De locatie 54° 38' 38.94"N -8° 7' 1.85"W is echter wel makkelijker…
En hier heb je hem: Island View House

De fans kunnen weer aan de slag met deze link voor Googlemaps.

Nota: als je maar een halve kaart krijgt (gebeurt soms), volstaat het om gewoon de pagina te vernieuwen.

A = Ballycastle, onze B&B bij Genevieve
B = de Beaghmore Stone Circles
C = Grianan of Aileach Fort
D = de B&B Island View House nabij Donegal Town

To be continued…