Éirinn go Brách (Ireland forever)
Ierland staat bekend als het groene eiland, maar The Burren (van het Keltische Boirrean: rotsig land) lijkt van een afstand vooral grijs. Dat komt door het kalkgesteente, dat in de avond een paarsige tint aan kan nemen.
Het landschap van The Burren
------------------------------------------
Toch is het absoluut niet troosteloos: overal tussen de kalkrotsen groeien prachtige bloemen waaronder orchideeën. Blijkens de vele prehistorische graven was The Burren al vroeg in trek als woongebied. Opmerkelijk zijn ook de oude kerken en abdijen, opgetrokken uit de grijs-paarse stenen uit het gebied.
1) Letterfrack– Clifden
De eerste stop is slechts 15 km verder, in Clifden, een klein dorp aan de Atlantische Oceaan met 1400 inwoners. In de zomer wemelt het hier echter van de toeristen, wat het voor ons minder aantrekkelijk maakt.
Toch gaan we er naartoe, want het schijnt de moeite te zijn om de Sky Road af te rijden. Deze korte tocht van 11 km begint in het dorpje Clifden en gaat een heel eind richting de kust. Het zou een prachtige omgeving zijn en je kijkt er uit over de eilanden en schiereilanden in de Atlantische Oceaan.
Startplaats van de Sky Road: 53.489194, -10.023458
http://www.clifdenchamber.ie/
Clifden
--------------
2) Clifden – Coral Strand
We rijden verder langs de kustlijn van de twee schiereilanden en 90km verder komen we aan in Carraroe. Iets verder daar Coral Strand, een uniek strand dat voornamelijk bestaat uit kleine stukjes koraal.
Coral Strand ligt op: 53.245736, -9.625714. Deze coördinaten in Googlemaps invoeren en je weet precies waar het ligt.
http://carraroe.galway-ireland.ie/
Een flinke rit van 100 km; we volgen opnieuw de kustlijn langs verschillende kleine dorpjes. We nemen de ring rond Galway (de hoofdstad van de county (graafschap) Galway en volgen verder de kustlijn van de county Clare. We bevinden ons nu in de Burren, een troosteloos maar vruchtbaar maanlandschap zoals hierboven reeds vermeld. De volgende stop in de Poulnabrone Dolmen.
Poll na mBrón in het Iers betekent "hole of sorrows". Het is een open grafkelder waarin rond de dertig lichamen werden ontdekt. Het is vooral bekend wegens de vlotte toegankelijkheid langs de weg. Bovendien is het een typisch voorbeeld van een echte dolmen of hunnebed.
Deze Dolmen vind je op: 53.066144, -9.148478
http://www.burrenforts.ie/mainj/dolmen.htm
-------------------------------
4) Poulnabrone Dolmen – O’Brien’s Tower en Cliffs of Moher
De rit gaat verder langs het landschap van de Burren en zo’n 32 km verder komen we aan bij O’Brien’s Tower en een kilometer verder de Cliffs of Moher – in het Iers zeg je maar “Aillte an Mhothair”. Deze klippen behoren tot de de hoogste klipkusten in Europa; ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor. Het hoogste punt ligt op 230 m. O'Brien’s Tower is een ronde stenen uitkijktoren, in 1835 gebouwd door Cornelius O'Brien. Hij deed dat omdat toen reeds vele toeristen de klippen bezochten.
O’Brien’s Tower vindt je op: 52.980333, -9.422375
De Klippen van Moher: 52.9714578, -9.4247540
The Cliffs Of Moher
-----------------------------
5) Cliffs of Moher – Emohruo B&B
Na de klippen trekken we naar Emohruo, onze volgende B&B bij John en Margaret Carey. Daarvoor moeten we 3 km terugkeren. De naam Emohruo klinkt heel vreemd, zelfs in het Iers, maar het zegt zoveel meer als je het achterstevoren gaat lezen…
De website is: http://www.doolinholidays.com/ en de exacte locatie is 52.992411, -9.402325
De superfans hebben hier weer de volledige rit uitgewerkt in Google Maps:
A: Letterfrack, start van de rit
B: Clifden halte 1
C, D, E, F, G, H: knooppunten op de weg
I: Coral Strand halte 2
J, K: knooppunten op de weg
L: Poulnabrone Dolmen halte 3
M: Emohruo B&B
N: O’Brien’s Tower halte 4
O: Cliffs of Moher halte 5
To be continued…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten