zaterdag 2 mei 2009

Etappe 4: Ballycastle to Donegal Town

Thursday 20/08/2009

Vandaag een rit van ongeveer 230 km. Op zich niet zo erg veel, ware het niet dat Ierland niet zo erg vlotte wegen heeft. De hoofd- en secundaire wegen zijn natuurlijk okee, maar voor sommige bezoeken moet je echt langs hele kleine en smalle straatjes/steegjes/landweggetjes van ongeveer anderhalve auto breed mét lage muurtjes langs beide zijden. Als je dan een tegenligger hebt is het zoeken naar een uitwijkplaats om te kunnen passeren.


Anderhalve auto breed.
Hopelijk géén tegenliggers...

--------------------------------------

Hier zal je ook wel geen grote snelheden bereiken
-------------------------------------------------------------

De eerste rit voert ons naar Beaghmore in de county Tyrone, we zitten dus nog altijd in Noord Ierland. We rijden door het stadje Armoy en we kunnen daar ons eerste bezoek doen: de Armoy Round Tower. Deze toren vinden we in een zijstraat van de hoofdweg, het is dus net echt omrijden. Alhoewel deze locatie voor gisteren gepland stond lijkt het me beter om dit vandaag te doen.
Info vind je hier.
Zowat 80 km verder vinden we dan de bekende Beaghmore Stone Circles. Ontdekt in 1930 maar pas in 1945 is er serieus onderzoek gebeurd.

Eén van de 7 steencirkels van Beaghmore
------------------------------------------------

Zeven grote cirkels van rechtopstaande stenen en 10 rijen van rechtopstaande stenen, zeer waarschijnlijk daterend uit de bronstijd, zo’n 3500 tot 4000 jaar geleden. Een verklaring of uitleg over de functie wordt niet echt gegeven. Het kan iets te maken hebben met de verering van de zon, maan en sterren. In de buurt staan een dozijn “cairns”, torens van gestapelde stenen die een of andere markering zijn. Lees het maar op deze website
De opstelling van de volledige vindplaats vind je hier
Op deze locatie zijn we er vlakbij: 54°41'57.29"N 6°56'7.17"W, het vette gedeelte copieren en in het zoekvenster van Googlemaps plaatsen.


Een typische "cairn"
-------------------------

We rijden door richting Londonderry (dat is voor de Engelsen; voor de Ieren is het gewoon Derry); de stad zelf bezoeken we niet. We rijden er wel dwars doorheen, je zou het een flitsbezoek kunnen noemen. Een eindje over Londonderry stopt de grens met N. Ierland en rijden we terug Ierland binnen. Dan nog zo’n zestal kilometer en we zijn op onze volgende bestemming, een “must see” in Ierland: Grianan of Aileach Fort (in het Gaelic zeg je maar gewoon Grianán Ailigh).
Dit stenen fort is een overblijfsel uit de Keltische tijd, heeft een diameter van 25m en 4 meter dikke muren. Het is strategisch gebouwd op een heuveltop en zou een prachtig zicht geven op de omgeving. Het werd wel gerestaureerd. Naar mijn smaak is het een lelijk, groot en bombastisch ding. Toch – als je reisverslagen leest – is iedereen tevreden het bezocht te hebben. We zullen zien.
Het fort ligt in de buurt van de locatie 55°1' 33.54"N 7° 25' 54.09"W en op deze website vind je wat info.

Grianan of Aileach Fort
------------------------------

De derde rit van die dag gaat naar ons volgend verblijf: Island View House B&B en dat is nog zo’n goede 70 km tuffen. Voor het juiste adres moet je naar Tullaghcullion, Ballyshannon Road, Donegal Town Co Donegal… De locatie 54° 38' 38.94"N -8° 7' 1.85"W is echter wel makkelijker…
En hier heb je hem: Island View House

De fans kunnen weer aan de slag met deze link voor Googlemaps.

Nota: als je maar een halve kaart krijgt (gebeurt soms), volstaat het om gewoon de pagina te vernieuwen.

A = Ballycastle, onze B&B bij Genevieve
B = de Beaghmore Stone Circles
C = Grianan of Aileach Fort
D = de B&B Island View House nabij Donegal Town

To be continued…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten