zondag 26 april 2009

Etappe 3 Ballycastle en omgeving

Wednesday 19/08/2009

Tijdens de voorbereiding hadden wij al redelijk vroeg in de gaten dat N. Ierland een extra dag zou vergen. Daarbij staan dan enkel nog maar de hoofdattracties op het programma; er is nog zoveel meer...
Een beetje om die reden werd Ballycastle uitgekozen als “basis” om van daaruit de bezoeken te doen.
Op het bijgevoegde plannetje kun je goed volgen:
1) De B&B in Ballycastle.
Onze "basis" bij Genevieve

2) Carrick-A-Rede Rope Bridge
Deze touwbrug verbindt het vasteland met het kleine eilandje Carrick Island, overspant 20 meter en hangt 30 meter boven de rotsen. Alhoewel oorspronkelijk gebruikt voor het vissen op zalm is de brug nu een toeristenattractie met ca. 140.000 bezoekers per jaar. Begin november wordt de brug weggehaald en, afhankelijk van de weersomstandigheden, rond maart weer opgehangen. Je hebt er een panoramisch zich op Rathlin Island en de kust van Schotland.
Op deze site heb je wat mooie foto’s.


3) Giant’s Causeway

Na het parkeren - er is een grote parking voorzien - is er nog een kleine wandeling nodig om tot bij de Giants Causeway te geraken.
De Legende gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten.
De aannemelijke verklaring is echter dat de Giant's Causeway een rotsformatie is die bestaat uit zo'n 40.000 basalt-zuilen die zouden ontstaan zijn bij een vulkaanuitbarsting zo'n 60 miljoen jaar geleden. Deze formatie staat op de werelderfgoedlijst sinds 1986 en is nu de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland. Het ziet er dan ook spectaculair uit.
Ga naar deze site.


4) Old Bushmills Distillery.
Ikzelf ben wel geen whiskey liefhebber; geef me maar een lekker rood wijntje. Toch lijkt het me de moeite om deze Bushmills Distillery te bezoeken.
De Bushmills is een bekende Ierse whiskey-stokerij en is waarschijnlijk de oudste distilleerderij met licentie ter wereld. De eerste vermelding van het Aqua Vitae (levenswater) dateert van 1276.
Er worden zowel single malt als blended whiskeys gemaakt onder de merknaam Bushmills. De Bushmills whiskey vormt ook de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook voedingswaren en andere gebruiksartikelen. De stokerij is een toeristenattractie met ongeveer 110.000 bezoekers per jaar.
Hier de site
Wel je geboortedatum invullen, anders geraak je er niet in… En zorg dat je minimum 18 bent !


5) Dunluce Castle
De ruïne van het kasteel is prachtig gelegen op de rand van de rotskust. Dit kasteel was ooit de thuisbasis van de McDonnell familie die dit gebied beheersten. De positie is spectaculair: bovenop de klippen waar de woeste zee continue tegen de rotsen beukt. Deze positie was ook de reden voor de ondergang van dit kasteel, want in 1639 verdween een deel van het kasteel in de zee gedurende een storm (naar het schijnt samen met 7 bedienden, de koks en het diner).
Kort daarop verliet de familie het kasteel en verhuisde landinwaarts. Deze ruine is nu een toeristische attractie.
Klik hier maar.


6) White Rocks bij Portrush

2 kilometer van Dunluce Castle ligt een strand met de klippen White Rocks. Deze bestaan uit limestone (kalksteen) en gaan van Curran Island (Portrush) tot nabij Dunluce Castle. De naam White Rocks komt uiteraard van de witte kleur van de kalkstenen langs de rand van het strand. Dit zacht gesteente werd door de zee uitgesleten en vormt nu een labyrint van grotten. Sommigen hebben van die leuke namen, zoals: Shelagh’s Head, the Wishing Arch, Elephant Rock, the Lion’s Paw,…

7) Armoy Round Tower
Ronde torens zijn hoofdzakelijk in Ierland te vinden.
Deze toren is ruwweg zo’n 1000 jaar oud en heeft een smalle verhoogde ingang die je kan bereiken door op een uitstekende steen te stappen. Eenmaal binnen in de toren lijkt het alsof je op de bodem van een waterput staat. Vroeger was de ingang veel hoger, maar door de aarde van het omliggende kerkhof is het grondniveau aanzienlijk verhoogd. De toren staat nabij een recent gebouwde kerk.
Wegenwerken hebben een 1000 jaar oude ondergrondse gang blootgelegd en er is bewijs dat er een ander gebouw stond op de plaats waar nu de kerk staat.
Hier wat foto’s

Ook nu zullen we weer keuzes moeten maken. Voor ons is de touwbrug (2), de Giant’s Causeway (3) en de Bushmills whiskeystokerij (4) het belangrijkste, en waarschijnlijk zal hiermee de dag al goed worden gevuld. Dunluce Castle (5) kunnen we eventueel vanop afstand bekijken zonder daadwerkelijk naar binnen te gaan en de White Rocks (6) vergt ook niet overdreven veel tijd. Armoy Round Tower (7) kan eventueel worden bezocht als we morgen vertrekken. Een heel groot voordeel echter: alle te bezoeken plaatsen liggen heel dicht bij elkaar. Van de B&B in Ballycastle tot het verste punt White Rocks zo’n 18,4 mijl of een kleine 30 km. Het wordt dus geenszins “kilometervreten” vandaag.
De meeste bezoeken zijn evenwel buiten, dus het weer zal hier een grote rol spelen. En het klimaat in N. Ierland kan wel eens wisselvallig zijn…

Voor de superfans: de uitgewerkte route met Googlemaps
Let wel: meestal is er geen adres voor een of andere locatie. Geen nood echter, je kunt alles opzoeken (met de nadruk op ZOEKEN) via Google Earth. Dan neem je de coördinaten van de plaats (lente- en breedtegraden) en rekent die om in GPS-data. Hiermee kan Googlemaps dan overweg, maar ook onze TomTom.
Bijvoorbeeld: Carrick-A-Rede Rope Bridge ligt op de positie 55.237428, -6.350919.
Dat is gewoon 55° 14' 14,74" noorderbreedte en 6°21'3.31" westerlengte.


To be continued...

1 opmerking: