dinsdag 28 juli 2009

Etappe 12: from Cashel back to Dublin Airport

De laatste rit: 270 km van Cashel naar Dublin Airport.
We volgen de N8 richting Carlow, waar we net voorbij de stad de Brownshill Dolmen vinden; we zijn intussen 98 km verder. Deze dolmen zou tussen de 4900 en 5500 jaar geleden gebouwd zijn en met zijn gewicht van 100 ton is de deksteen de grootste van Europa. We vinden hem zichtbaar langs de weg, dus omrijden is het zeker niet.

De Brownshill Dolmen
------------------------------

De volgende stop is wel iets omrijden, maar ongeveer 12 km is niet zoveel. Nabij het dorpje Ballon kunnen we de Altamont Gardens bezoeken. Deze tuin is het resultaat van 250 jaar plantenzorg met siertuinen en wandelpaden langs het meer. Californische sequoias groeien hier ook. De toegang is vrij, behalve de “guided tour”, die twee euro kost.

Altamont Gardens
--------------------------

60 km verder, ten zuiden van de stad Dublin bevinden we ons in de Wicklow Mountains. Dit weidse Nationale park met zijn spectaculaire natuurschoon is rond 20.000 hectare groot en omvat glooiende dalen, veel groen, meren en een woud. Men vindt er ook de ruïnes van een klooster-nederzetting in de Glendalough valley. Deze kloostergemeenschap werd door St. Kevin in de zesde eeuw gesticht en is gebouwd in een vallei met twee meren. De nederzetting bestond uit een ronde toren, stenen kerkjes en gedecoreerde kruisen.
Hoogtepunten in de Wicklow Mountains zijn het National Park, verschillende ruïnes en de twee meren van Glendalough.

Glendalough in de Wicklow Mountains
---------------------------------------------

Dichter bij Dublin vinden we de Powerscourt Waterval van 121 m hoog nabij het dorp Enniskerry.

Powerscourt Waterval
-----------------------------

Tenslotte nog de link naar de rit

Dat was het. De reis die we eigenlijk nog moeten doen.
Rest nog enkel de laatste rit voor vandaag: back to the airport, de auto afleveren en op één of andere manier in het Days Hotel Dublin Airport geraken. Daar hebben we een kamer geboekt vlakbij de luchthaven. De vlucht is toch vroeg en we hebben absoluut geen tijd meer over om nog naar Dublin te gaan.
Hoogstwaarschijnlijk zal het een boeiende reis worden. Er is enorm veel te zien, niet alleen ruines en stone circles, maar ook natuurschoon. Het weer kan wel eens tegenvallen, het is geen zonnige vakantiebestemming en we weten dat we regelmatig regen zullen hebben.
Toch moet ik vaststellen dat er niemand klaagt over het weer, ze zijn wel altijd razend enthousiast over de mensen, de natuur, de sfeer, de muziek.

We zullen zien, maar ik heb er alle vertrouwen in.


woensdag 15 juli 2009

Etappe 11: From Killarney to Cashel

De voorlaatste rit: 192 km naar Cashel waar de bekende “Rock Of Cashel” ligt.
We nemen de N22 richting Macroom en komen zo’n grote 30 km verder aan de Ballyvourney Monastic Settlement (GPS: 51.937664, -9.166283). Zie deze site.

Ballyvourney had zijn eerste nederzetting in de vroege Middeleeuwen met de komst van St. Gobnait en de stichting van een nonnenklooster. Hier vindt men de ruïnes van een 12e eeuwse Romaanse kerk waarbij gedurende de Middeleeuwse periode Ballyvourney ontstond. Deze plaats wordt nu gezien als een bedevaartsoord.

We rijden verder naar Macroom en nemen daar een smallere baan die ons brengt naar de volgende stop: de Carrigagulla Stone Circle (GPS: 52.000103, -8.915969). Carrigagulla is een megalithisch complex op 2.9 km van Ballinagree. We vinden er 2 “recumbent stone circles”, 2 “stone rows” en een ogham steen die echter werd weggehaald. (Uitleg: recumbent = leunen of plat neerliggen. Een recumbent bike bvb is een ligfiets)
Een recumbent stone circle is een variatie op de gewone steencirkel; ze bevat een liggende steen – vandaar de naam – en wordt geflankeerd door 2 grote rechtopstaande stenen. 16 stenen in cirkelvorm, 8,2m in diameter. Dit is niet echt groot maar zeker een bezoek waard.
Voor de geïnteresseerden:
Site 1
Site 2
Site 3

Carrigagulla Stone Circle

We rijden opnieuw verder voor een rit van 103 km en passeren de stadjes Mallow en Mitchelstown. De volgende halte is de Toureen Peakaun Holy Well (GPS: 52.408117, -7.991917). Holy wells of heilige bronnen (en ook staande stenen) worden nog steeds bezocht door mensen die genezing en inspiratie zoeken. Dit is de eerste heilige bron die we tegenkomen en ik wil dit fenomeen zeker eens van dichtbij zien. Het ligt op een 6-tal km van de route die we volgen en is dus geenszins omrijden.
Tenslotte bereiken we Cashel, waar ik hoop in de vroege namiddag aan te komen. Op die manier hebben we tijd en kunnen we de interessante Rock Of Cashel bezoeken (GPS: 52.518056, -7.911389).

Rock of Cashel

De kloosterruïnes op de Rock of Cashel, nabij de plaats Cashel in het zuiden van Ierland, behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters in het land. De gebouwen bovenop de "Rock", waaronder een kathedraal, een burcht en een "Round Tower", werden vanaf de twaalfde eeuw na Chr. gebouwd.
Verspreid over Ierland komen meerdere Round Towers voor. Deze torens werden gebruikt tijdens belegeringen. De bewoners van het kloostercomplex konden zich dan samen met hun voedselvoorraden bovenin de toren terugtrekken om zo de belegering uit te zitten. Helaas lukte dat niet altijd omdat de aanvallende partij nogal eens op het idee kwam om onderin de toren een vuurtje te stoken. Misschien is de uitdrukking "iemand uitroken" zo ontstaan ?
Hier wat meer over de Rock of Cashel.
Geologisch gezien is de Rock of Cashel ook interessant. Het is namelijk echt een eenzame rots in een verder vlak landschap. Geologen denken dat de rots is ontstaan tijdens een aardbeving, waardoor een kalksteenpakket in een plooi plotseling naar boven werd geduwd en overbleef als een tientallen meters hoge bult die boven de omringende vlakte uitsteekt.
Onze volgende stek is de Rockville House BB in de stad zelf.
Zie de site: Rockville House BB

Hier de volledige rit.


To be continued…

vrijdag 3 juli 2009

Etappe 10: The Ring Of Kerry

De rit van de Ring of Kerry werd opgesplitst in 4 delen. Om elke afzonderlijke rit daadwerkelijk te zien in Google Maps, klik op het gewenste deel.
Deze Ring of Kerry – het schiereiland Iveragh in de county Kerry – is een deel van het mystieke en ongerepte natuurgebied van Ierland dat reeds honderden jaren bezoekers aantrekt. Ook zijn er veel aantrekkelijke “beaches” die uitnodigen voor een traditionele strandvakantie. Bovenal biedt de Ring een groot zicht op de oudheidkundige overlevering van Ierland – de “Iron Age Forts”, Ogham stenen, oude kloosters en een landschap dat niet meer verandert is sinds de laatste ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden.
Ongeveer 240 km Ring Of Kerry
------------------------------------------

Vooral in de zomermaanden is er een geweldige stroom van toeristen die de Ring met eigen vervoer doen, alsook verschillende busmaatschappijen die minder avontuurlijke mensen de ring laten zien door de ramen van de bus. Deze voorzien dan enkele stops op de meest spectaculaire plaatsen waardoor terzelfdertijd honderden mensen op dezelfde locatie zijn. Niet echt aan ons besteedt, maar er is geen alternatief. Ofwel moeten we de Ring niet doen, en dat zou jammer zijn, temeer dat er toch wel echt mooie zaken te zien zijn.

Loher Stone Fort
----------------------------

Men raadt zelfs aan om de Ring in tegenwijzerzin te doen omdat men dan dezelfde richting van de bussen volgt. Op die manier vermijdt men het lastige kruisen van een tegemoetkomende bus op de toch al heel smalle wegen. Een nadeel echter is dat je dan veelal achter een redelijk trage bus moet rijden die dan het uitzicht belemmert.

80 per uur maximum. We zullen ons best doen.
-------------------------------------------------------

Ik heb een poging gedaan om de volledige Ring uit te spitten – een heidens werk en een bijna onmogelijke opdracht. Ik heb nu ongeveer 26 “bezienswaardigheden”, gaande van archeologische sites tot natuurfenomenen, prachtige dorpjes, enz… Elk met hun eigen lengte- en breedtegraden omgewerkt tot GPS-data. Om kort te gaan: 240 km rijplezier met spectaculaire beelden die we in één dag zouden moeten doen. Het zal vooral veel rijden en korte stops worden.

De Rossbeigh Bridge
----------------------------

De rit begint in Killarney, waar we bij Mrs. Greta Doyle onze kamplaats hebben. Killarney zelf is een mooie maar drukke stad, mede omdat dit meestal de startplaats is om de Ring te doen. Als we vroeg zijn vermijden we de eerste lading bustoeristen, die meestal om 10.00u vertrekken. Op die manier hebben we wat meer ruimte voor onszelf.

Standbeeld van Charlie Chaplin in Waterville
------------------------------------------------------

Wegens het ingewikkelde parcours heb ik dit in 4 gedeeltes opgesplitst. Het eerste gedeelte gaat van Killarney tot Rossbeigh Strand, waarvan Dunloe Castle en Rossbeigh Strand de belangrijkste zijn. Dunloe Castle is een ruine uit 1215 en behoort tot het culturele erfgoed van Ierland. Rossbeigh Strand, 8 km goudkleuring strand, is ook voor de Ierse toerist de “place to be”.

Klik deze link voor het eerste gedeelte.

Het stadje Kenmare
-------------------------

Het tweede gedeelte gaat van Rossbeigh Strand naar Loher Stone Fort, en op deze rit vinden we wat meer geschiedenis.

Klik deze link voor deel 2. Ik denk hier punt F te laten vallen wegens te ver en moeilijk bereikbaar.

Het derde gedeelte gaat van Loher Fort Stone naar Kenmare, waarbij we het Staigue Fort bezoeken. Verder rijden we naar het stadje Sneem om te komen in Kenmare, waar we een belangrijke en mooie steencircel, “The Druids Circle”, vinden.

Klik deze link voor deel 3.

Torc Waterfall
------------------------

Deel nr 4 voert ons via Derrynane National Park terug naar Killarney, waarbij we onderweg interessante plaatsen aandoen, zoals de Torc watervallen, Ladies View en de Muckross Abbey.

Klik deze link voor deel 4.


Sommige zaken heb ik spijtig genoeg geschrapt wegens moeilijk bereikbaar of te grote omweg. We kunnen helaas niet alles zien of bezoeken.
Morgen vertrekken we naar de Rock of Cashel.

To be continued...