vrijdag 3 juli 2009

Etappe 10: The Ring Of Kerry

De rit van de Ring of Kerry werd opgesplitst in 4 delen. Om elke afzonderlijke rit daadwerkelijk te zien in Google Maps, klik op het gewenste deel.
Deze Ring of Kerry – het schiereiland Iveragh in de county Kerry – is een deel van het mystieke en ongerepte natuurgebied van Ierland dat reeds honderden jaren bezoekers aantrekt. Ook zijn er veel aantrekkelijke “beaches” die uitnodigen voor een traditionele strandvakantie. Bovenal biedt de Ring een groot zicht op de oudheidkundige overlevering van Ierland – de “Iron Age Forts”, Ogham stenen, oude kloosters en een landschap dat niet meer verandert is sinds de laatste ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden.
Ongeveer 240 km Ring Of Kerry
------------------------------------------

Vooral in de zomermaanden is er een geweldige stroom van toeristen die de Ring met eigen vervoer doen, alsook verschillende busmaatschappijen die minder avontuurlijke mensen de ring laten zien door de ramen van de bus. Deze voorzien dan enkele stops op de meest spectaculaire plaatsen waardoor terzelfdertijd honderden mensen op dezelfde locatie zijn. Niet echt aan ons besteedt, maar er is geen alternatief. Ofwel moeten we de Ring niet doen, en dat zou jammer zijn, temeer dat er toch wel echt mooie zaken te zien zijn.

Loher Stone Fort
----------------------------

Men raadt zelfs aan om de Ring in tegenwijzerzin te doen omdat men dan dezelfde richting van de bussen volgt. Op die manier vermijdt men het lastige kruisen van een tegemoetkomende bus op de toch al heel smalle wegen. Een nadeel echter is dat je dan veelal achter een redelijk trage bus moet rijden die dan het uitzicht belemmert.

80 per uur maximum. We zullen ons best doen.
-------------------------------------------------------

Ik heb een poging gedaan om de volledige Ring uit te spitten – een heidens werk en een bijna onmogelijke opdracht. Ik heb nu ongeveer 26 “bezienswaardigheden”, gaande van archeologische sites tot natuurfenomenen, prachtige dorpjes, enz… Elk met hun eigen lengte- en breedtegraden omgewerkt tot GPS-data. Om kort te gaan: 240 km rijplezier met spectaculaire beelden die we in één dag zouden moeten doen. Het zal vooral veel rijden en korte stops worden.

De Rossbeigh Bridge
----------------------------

De rit begint in Killarney, waar we bij Mrs. Greta Doyle onze kamplaats hebben. Killarney zelf is een mooie maar drukke stad, mede omdat dit meestal de startplaats is om de Ring te doen. Als we vroeg zijn vermijden we de eerste lading bustoeristen, die meestal om 10.00u vertrekken. Op die manier hebben we wat meer ruimte voor onszelf.

Standbeeld van Charlie Chaplin in Waterville
------------------------------------------------------

Wegens het ingewikkelde parcours heb ik dit in 4 gedeeltes opgesplitst. Het eerste gedeelte gaat van Killarney tot Rossbeigh Strand, waarvan Dunloe Castle en Rossbeigh Strand de belangrijkste zijn. Dunloe Castle is een ruine uit 1215 en behoort tot het culturele erfgoed van Ierland. Rossbeigh Strand, 8 km goudkleuring strand, is ook voor de Ierse toerist de “place to be”.

Klik deze link voor het eerste gedeelte.

Het stadje Kenmare
-------------------------

Het tweede gedeelte gaat van Rossbeigh Strand naar Loher Stone Fort, en op deze rit vinden we wat meer geschiedenis.

Klik deze link voor deel 2. Ik denk hier punt F te laten vallen wegens te ver en moeilijk bereikbaar.

Het derde gedeelte gaat van Loher Fort Stone naar Kenmare, waarbij we het Staigue Fort bezoeken. Verder rijden we naar het stadje Sneem om te komen in Kenmare, waar we een belangrijke en mooie steencircel, “The Druids Circle”, vinden.

Klik deze link voor deel 3.

Torc Waterfall
------------------------

Deel nr 4 voert ons via Derrynane National Park terug naar Killarney, waarbij we onderweg interessante plaatsen aandoen, zoals de Torc watervallen, Ladies View en de Muckross Abbey.

Klik deze link voor deel 4.


Sommige zaken heb ik spijtig genoeg geschrapt wegens moeilijk bereikbaar of te grote omweg. We kunnen helaas niet alles zien of bezoeken.
Morgen vertrekken we naar de Rock of Cashel.

To be continued...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten