zondag 5 april 2009

Dag 1 en 2: Dublin

Saterday 15/08/2009
Sunday 16/08/2009

Indien er geen wijzigingen in het vluchtschema zijn, dan vertrekken we hier in Zaventem om 10.10u, waarbij we in Dublin landen om 10.50u – plaatselijke tijd weliswaar. Na de formaliteiten, bagage ophalen en naar ons eerste hotel gaan zouden we kunnen stellen dat we om 13 of 14u vrij zijn voor een eerste kennismaking met Dublin.
De tijd die we dan hebben is natuurlijk onvoldoende voor een groot bezoek, dus zal het misschien wel een wandeling worden in de stad. En dat hangt dan weer af van de plaats waar het hotel is gelegen – een hotel die we momenteel nog niet hebben. De volgende dag – zondag de 16e – hebben we een volledige dag voor ons. Maar zoals gewoonlijk zullen we weer eens keuzes moeten maken…
Ik heb eens een kleine lijst gemaakt van enkele bezienswaardigheden in Dublin die ons het meest aanspreken:

National Museum of Ireland (1)
Klik op deze link voor de website.
Dit is Ierlands belangrijkste museum. Hier vind je onder meer één van de grootste verzamelingen van gouden voorwerpen uit de Bronstijd. Het museum herbergt verder vroeg christelijke voorwerpen zoals kruisen, kelken, schrijnen en de klok van Saint Patrick. Er is ook aandacht voor de Vikingen en de Ierse Middeleeuwen. Het museum heeft nog drie andere vestigingen, waarvan twee in Dublin. Het museum in Merrion Street vestigt de aandacht vooral op het vroegere dierenleven, in de afdeling in Collin Barracks kan je kleding, zilverwerk en meubelen bewonderen.

Grafton Street (2)
Dit vind je op deze link
Grafton Street is de belangrijkste winkelstraat van Dublin, volledig verkeersvrij en is het winkelparadijs bij uitstek als je chic wilt gaan shoppen. De grote winkelcentra van Brown Thomas zijn in Dublin wat Harrods is in Londen, een instituut waar je alle dure internationale merken terugvindt. Op wandelafstand ligt een mooi Georgian gebouw, het Powerscourt Townhouse, dat tegenwoordig ook een nieuwe bestemming als trendy shoppingcenter heeft gekregen. Iets verder geeft Grafton Street uit op Stephen’s Green, een aangenaam park met graspleinen, meren en wandelpaden omzoomd met standbeelden. Deze groene long is een gezellige rustige plek in het centrum van de stad. Rondom staan Georgian huizen, luxehotels en een groot shoppingcenter, volledig opgetrokken in glas en metaal.

Temple Bar (3)
Wat extra info over het Temple Bar District vind je op deze link.
Temple Bar is de uitgaansbuurt van Dublin, misschien voor ons de plaats om ’s avonds te gaan eten. Je vindt hier verschillende pubs en nachtclubs naast elkaar. Voor cultuurliefhebbers is er het Irish Film Centre, dat tevens een gezellig café/restaurant bevat. Er is ook het Temple Bar Music Centre.
Nuttige info: in de week sluiten de pubs om 23.30 en in het weekend om 01.30.

Guinness Store House (4)
Voor deze attractie moet je hier zijn.
Ook is er op deze site wat te vinden.
In 1759 stichtte Arthur Guinness een brouwerij die nu het bekendste stoutbier ter wereld produceert: Guinness. De brouwerij zelf is niet toegankelijk voor het publiek, maar het zes verdiepingen tellende Guinness Storehouse wel. Je leert er alles over de historie en de ontwikkeling van het bier, hoe het gemaakt wordt, welke methoden vroeger werden toegepast en met welke middelen. Alle ontwerpen voor flesjes en blikjes staan er tentoongesteld en verder zet u een overzicht van advertenties voor Guinness door de jaren heen.
Na een tocht door het museum kan je in de ovale Gravity Bar op de bovenste verdieping een Guinness drinken.

Dublin Castle (5)
Hier de officiële website.
Dublin Castle – meer een paleis – is gelegen op de top van Cork Hill, midden in de stad en is het centrum van de Ierse regering. Het meest opvallende element van het Normandische kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd, is de Record Tower. Er worden in bepaalde delen van het gebouw rondleidingen gegeven.

Op de onderstaande kaartjes vind je de beschreven zaken terug, en alles bevindt zich redelijk dicht bij elkaar in het historische centrum van de stad. Enkel de Guinness Store is wat verder. Misschien voor de eerste dag enkel Grafton Street en ’s avonds de Temple Bar. Voor de dag erop zien we dan wel. Op het einde van de rondreis plannen we nog een dag in Dublin vóór we terug naar Belgie gaan. Dan kunnen we eventueel kijken wat nog overblijft om te bezoeken.

De kaartjes zelf zijn niet zo duidelijk, maar voor de "die hard" fans is er deze link - hier kun je het gedeelte van Dublin via GoogleMaps openen. Klik dan maar op zo'n blauw dingetje om te zien wat het is.





To be continued...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten