zaterdag 18 april 2009

Etappe 2 Carlingford naar Ballycastle

Tuesday August 18th 2009

Vandaag verlaten we Ierland en gaan we naar Noord Ierland, volledig bovenaan waar de kust van Schotland het dichtsbij ligt – zo’n 20 km. Nothern Ireland (wordt ook Ulster genoemd – dat wist ik niet) heeft een berucht verleden. Het IRA – Irish Republican Army – is ontstaan als gewapend verzet tegen de Britse overheersing. Hierbij werden vooral bomaanslagen gepleegd met de bedoeling openbare gebouwen te vernietigen, maar dikwijls vielen hierbij onschuldige slachtoffers. Op 28 juli 2005 heeft de IRA zijn leden opgedragen een definitief einde te maken aan de gewapende strijd. Sindsdien is het er relatief rustig.
Een interessante film die zo ergens wel een reden geeft voor het onstaan van gewapend verzet in Ierland is tevens de winnaar van de Gouden Palm in Cannes: The Wind That Shakes The Barley. Deze film heb ik verleden jaar gezien in het kader van “de andere film” en ze is me zeer goed bijgebleven.
Hier een bespreking: http://www.digg.be/movie.php?id=1150
Een ander verhaal is het nummer “Sunday Bloody Sunday” van de Ierse groep U2. Dit gaat over 14 ongewapende jongens en mannen die werden neergeschoten door Britse paratroopers na een vreedzame demonstratie voor de mensenrechten in de stad Londonderry.
Belfast Child” van de Simple Minds schetst een donker portret van de problemen in Noord-Ierland. De videoclip werd op de meest treurige plekken in Belfast opgenomen, zodat er een grimmig beeld ontstond van de stad. Ook heeft Belfast een moeilijke periode achter de rug vanwege de spanningen tussen de katholieken en protestanten, maar is nu aan een opmars bezig.
De aanslag in Antrim onlangs, waarbij twee soldaten werden gedood, werd opgeëist door de Real IRA, een afsplitsing van de IRA, maar werd door zowel katholieke als protestantse Ieren scherp veroordeeld. Het resulteerde zelfs in een gezamelijke protestmars wat voor mij een mijlpaal is op de weg naar permanente vrede in het land.

Etappe 02-1: Carlingford to Lough Neagh. (96.3 km)
Lough Neagh is het op twee na grootste meer van Europa en het grootste meer van de Britse Eilanden. Het is beroemd vanwege de vele vogels die er voorkomen. Het meer zou heel indrukwekkend zijn, en je kan de overkant absoluut niet zien. Een klein beetje info: lough is een oud Iers woord voor lake – een meer. Dit kan echter ook een sea lough zijn, en daarmee wordt dan een baai of fjord bedoeld.
We vertrekken vanuit Carlingford en rijden verder noordwaarts richting Newry. Na Cornamucklagh (probeer dit maar eens goed uit te spreken) passeren we de grens met Noord Ierland en bevinden we ons in het Verenigd Koninkrijk. In de Ierse republiek kunnen we gewoon met de Euro betalen, maar nu wordt dit de GBP – zeg maar de Britse pond…
We passeren op enkele kilometer langs Belfast die we evenwel niet bezoeken, alhoewel ikzelf het een interessante stad vind. Bijvoorbeeld de bekende muurschilderingen aan de Shankill en Falls road die herinneren aan het conflict tussen de protestanten en de katholieken. Spijtig…
Hier wat sfeervolle foto’s http://hawketravelpics.blogspot.com/2007/10/northernireland.html
We laten Belfast dan maar voor wat het is en rijden door Newry en Banbridge tot in Dromore. Daar gaan we links richting Moira om vervolgens door te rijden naar Antrim. Daar houden we halt aan de Lough Neagh voor een rustpause, middagmaal en een kort bezoek.
Meer info over Lough Neagh vindt je hier: http://www.discoverloughneagh.com/

Lough Neagh
--------------------------------
Etappe 02-2: Lough Neagh to Glenariff Forrest Park. (43,5 km)
We vertrekken terug noordwaarts richting het stadje Ballymena en zo’n kleine 45 km verder langs de A43 vinden we de de Glenariff Forrest Park, één van de 9 Glens van Nothern Ireland – de bekende Glens of Antrim – en volgens velen ook de mooiste. Dit is het hoofdbezoek van de dag. Ter info: een `Glen` is in Schotland en Ierland de naam van een vallei die is uitgesleten door een rivier en stamt af van het Iers/Schots-Gaelische woord glean.
In het Glenariff Forest Park zijn wandelpaden uitgezet door de vallei, waarbij verschillende mooie watervallen worden gepasseerd. Volgens de info moeten we voor een gemiddeld bezoek ongeveer 3 to 4 uur uittrekken. Dit zal dus ons grootste bezoek worden voor vandaag. Hier wat meer over deze Glen: http://www.discovernorthernireland.com/Glenariff-Forest-Park-Glenariffe-Ballymena-P2825


Glenariff Forrest Park
--------------------------

Etappe 03-3 Glenariff Forrest Park to Ballycastle. (32.7 km)
Onze volgende stek bevindt zich in Ballycastle (Iers: Baile an Chaistil) vlak bij de zee met zicht op Rathlin Island, Fair Head en Mull of Kintyre (= Schots = dichtste punt van Schotland).
Maar voor we aankomen in onze B&B kunnen we eerst nog een bezoekje brengen aan de ruine van Bonamargy Friary, een franciscanen­klooster dat omstreeks 1500 gesticht werd door Rory MacQuillan.

Bonamargy Friary
-----------------------

De 17de-eeuwse grafkelder is de laatste rustplaats van de O'Donnells, graven van Antrim. Veel stelt het niet voor, maar we passeren er toch en misschien is het wel een bezoekje waard. Het klooster ligt aan de A2 ongeveer 1 km vóór Ballycastle. Het is dus geenszins omrijden. Hier wat tekst en fotos:
http://irishantiquities.bravehost.com/antrim/bonamargy/bonamargy.html

Tenslotte komen we aan in de B&B Ardaghmore bij mevr. Genevieve McLernon, waar we een kamer hebben voor 2 nachten.
Hier wat info over de B&B: http://www.ardaghmore.com/

Voor de échte fans hier de link naar ETAPPE 2 (Googlemaps) met de uitgestippelde route:
A = Carlingford
B = Lough Neagh
C = Glenariff Forrest Park
D = Ballycastle

To be continued...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten