maandag 13 april 2009

Etappe 1 Dublin naar Carlingford

Monday 17/08/2009

Vandaag beginnen we aan de eerste etappe van de rondreis, alhoewel we de auto nog niet hebben gereserveerd. Dit doen we binnenkort wel. Er zijn enkele autoverhuurbedrijven bij de luchthaven van Dublin en het lijkt me logisch om daar de auto op te pikken en er te starten. Op die manier vermijden we de stad en zijn we onmiddellijk op het platteland. Want er is natuurlijk een volledig nieuwe faktor waarmee we moeten rekening houden, en waar we allebei geen ervaring mee hebben: in Ierland rijdt men LINKS…
Volgens mensen die dit reeds hebben gedaan is dit geen enkel probleem en is de aanpassing hiervoor bijzonder gemakkelijk, temeer omdat het stuur óók aan de andere kant staat. Enkel opletten tijdens het inslaan : links inslaan is een korte bocht, rechts een lange bocht. Ook rotondes moet men in omgekeerde richting afrijden. Het wordt aanpassen !

Etappe 01-1: Dublin Airport to Malahide Castle
Als eerste kennismaking is deze eerste rit niet zo echt ver: een kleine 10 km wat we volgens Google in een kwartier zouden moeten rijden.
Malahide Castle dat bijna 800 jaar toebehoorde aan de adellijke familie Talbot ligt in het zeestadje Malahide en de oudste delen dateren uit de 12de eeuw.
Malahide Castle
----------------------------
In de Great Hall van het kasteel krijg je via portretten een overzicht van de vele generaties die in het kasteel geleefd hebben. Malahide Castle is nu een populaire toeristische bestemming en je kunt er deelnemen aan een begeleide rondleiding in het Engels of in het Nederlands. Volgens de overlevering huizen er 5 spoken in Malahide Castle.
Meer vindt je hier.

Etappe 01-2: Malahide Castle to Newgrange
We rijden verder in noordelijke richting en zo’n 50 km verder ligt Newgrange, een grafheuvel zoals Ierland (ook Engeland & Schotland) er een aantal heeft.
De grafheuvel in Newgrange
-----------------------------------------
Newgrange is een door mensen gemaakte heuvel bestaande uit steen en aarde, een graftombe voor mensen die een hooggeplaatste positie binnen hun samenleving innamen. Deze heuvel wordt ingesloten door een cirkel van 97 grote stenen, en een hoge, naar binnen leunende muur van witte kwarts en graniet. Tijdens de opgraving zijn de gecremeerde resten van 5 individuen gevonden in de grafkamer.
Op deze site lees je er wat van.
We moeten wel rijden naar het Visitor Centre, waar we met een busje tot bij de site worden gebracht.

Etappe 01-3: Newgrange naar Clogherhead
De bezoeken hebben we gehad, voor de rest is er nog enkel de rit naar onze eerste Bed & Breakfast – kortweg B&B. Het was de bedoeling om eerst in Clogherhead accommodatie te vinden, maar dat bleek bijzonder moeilijk. Er zijn er wel een paar, maar voor het reserveren moet je ofwel bellen, ofwel schrijven (met een brief !). Zoiets lijkt me nu – in 2009 – wel redelijk ouderwets.

Clogherhead
-------------------------

Nietemin rijden we ernaartoe, want je zou er een schitterend zicht hebben op de Ierse Zee. Clogherhead ligt ongeveer 20 km van Newgrange.

Etappe 01-4: Clogherhead naar Carlingford.
Carlingford
--------------------------

We rijden verder in noordelijke richting en passeren langs de industriestad Dundalk, waar de Ierse groep The Corrs vandaan komen. Dundalk is tevens de hoofdstad van de provincie Leinster.We buigen af naar het oosten en komen dan terecht in het graafschap Louth (in het Iers; Lú) en iets verder in de middeleeuwse stad Carlingford. We zijn zo’n 53 km verwijderd van Clogherhead.
De historische plaats Carlingford is gelegen aan de voet van de groene Slieve Foy Mountain, aan de oever van Carlingford Lough. Carlingford Lough is een soort Fjord met aan weerszijden hoge bergen. Het vormt bovendien de grens tussen N-Ierland en de Ierse republiek.
Een B&B hebben we gevonden net vóór de stad: Mourneview B & B.
We blijven er 1 nacht.

Het totaal voor etappe 01 is zowat 132 km en er zijn 3 tussenstops. Dit lijkt me goed haalbaar.
Met deze link kun je de volledige Etappe01 zien in Google.
A: Dublin Airport, B: Malahide Castle, C: Newgrange, D: Clogherhead, E: Carlingford.
To be continued...

1 opmerking:

  1. Mooie foto's.
    Trekt wel aan.
    Anders dan ik zo in mijn hoofd heb over Ierland.
    Roept bij mij meer een beeld op van grijs, grauw, wat lagere klasse van bevolking.
    Foute vooroordelen vermoedelijk.
    Ik volg verder.
    Groetjes,
    Federico el amable

    BeantwoordenVerwijderen